Jotta nostot olisivat turvallisia ja määräysten mukaisia, on nostotyöt suunniteltava turvalliseksi ja kaikki nostoprosessiin liittyvät riskit pitää poistaa tai minimoida. Usein vaaditaan myös kirjallinen nostosuunnitelma.
Suuren kuorman nostaminen alkaa nostettavan taakan määrittelystä. Paljonko se painaa? Missä painopiste on? Mitkä sen ulkomitat ovat? Mitä materiaalia kappale on? Onko taakka kova vai pehmeä? Väriseekö tai taipuuko se nostettaessa?
"Esimerkiksi raskasta teräslevyä voisi nostaa painopisteen keskeltä magneetilla. Mutta jos levy taipuu paljon, saattaa magneetin ote livetä. Silloin parempi vaihtoehto on tarttua kiinni kulmista, jolloin pieni taipuma ei haittaa," Machine Toolin Veli-Matti Svahn vinkkaa.
Joskus nostettava kappale voi olla todella haastava. Esimerkiksi metsäkoneiden sahanterät toimitetaan varastorasvattuna puulaatikoissa. Halkaisijaltaan ne ovat suuria ja painoltaan jopa 100 kg.
"Ja nämä pitäisi nostaa ilman, että ne putoavat kenenkään varpaille. Varastorasva estää magneetin käytön ja normaali imukuppikaan ei toimi, koska alipainekanavat saattavat mennä öljystä tukkoon. Vaihtoehto voisi olla juuri tätä tarkoitusta varten räätälöity tarttuja, mutta räätälöinnillä on aina hintansa. Tässä tapauksessa ratkaisu oli öljyn erottava alipainekoneisto ja öljyiseen pintaan sopiva imukuppi."
Nostoympäristö vaikuttaa nostimen valintaan
Suurin osa nostimista on sähkökäyttöisiä. Mutta mikä ratkaisuksi, jos virtaa ei ole saatavilla.
"Paineilma on silloin hyvä vaihtoehto, mutta toki painekin pitää myös tuottaa jollain energialla," Svahn muistuttaa.
Paineilma sopii hyvin myös räjähdysherkkiin eli EX-tiloihin, sillä paineella toimiva nostin ei kipinöi missään oloissa. Lisäksi sähkönostimista on saatavilla EX-versioita, joissa sähkömekaniikka on koteloitu mahdollisimman tiiviiseen vahvaan metallikuoreen.
"Näissä laitteissa on kaksinkertainen suojaus. Palavien aineiden pääsy sähkömekaniikkaan on estetty ja jos räjähdys kuitenkin jostain syystä sattuisi, rajaa luja kuori vahingot vähäisiksi."
Noston suunnittelu kaiken A ja O
Nostot eivät saa milloinkaan vaarantaa työntekijän turvallisuutta ja nostolaitteen on oltava kapasiteetiltaan riittävä. Myös nostoapuvälineiden tulee olla tarkoitukseen sopivia.
"Nostimen ja työkalujen tai tarttujien yhdistelmä on suunniteltava yhdessä asiantuntijan kanssa. Tämä on sitä meidän ominta osaamisaluettamme. Teemme myös veloituksettomia tehokartoituksia, joissa selvitämme miten asiakkaan tuotantoa voisi tehostaa nostin- tai cobottiteknologioilla," Veli-Matti Svahn vinkkaa.
Kirjallinen nostosuunnitelma vaaditaan todella suurissa nostoissa, esimerkiksi nostokurjella tai ajoneuvonosturilla betonielementtejä nostettaessa.
Säädökset vaativat vuotuista tarkastusta
Laki velvoittaa tarkastamaan yli 500 kg nostavat nosturit vuosittain. Vuositarkastuksia voi tehdä vain henkilöt, joilla on tarvittavat luvat ja oikeudet. Tarkastuksen tavoitteena on ennen kaikkea varmistaa laitteen turvallinen käyttö, mutta myös huoltaa ennalta ja ehkäistä laiterikoista johtuvat, usein kalliiksi tulevat käyttökatkot.
"Tarkastuksissa kiinnitetään huomiota erityisesti kuluvien osien, kuten koukkujen, kuormajarrun, ketjun ja ketjupyörän kuntoon – kaikkeen siihen, millä on vaikutusta nostojen turvallisuuteen," Veli-Matti Svahn kuvailee.