Skip to content
Suomalainen perheyritys vuodesta 1951

Roboloikka alensi Ardorin kustannuksia ja ylläpiti pohjoismaista laatua

ardor musta-1

Meri- ja teollisuusputkistoja valmistava Ardor otti yhteistyörobotiikan roboloikan vuoden 2020 lopussa. Tavoitteena oli aloittaa paksulevykanavien valmistus ja tuoda näiden tuotanto takaisin Pohjoismaihin. Universal Robots -cobottien avulla Ardor onnistui sujuvasti käynnistämään tuotannon ja samalla nostamaan yrityksen kilpailukykyä.

Katso Ardorin roboloikka videolta!

 

Laatu vs. kustannukset – miten pysyä kilpailukykyisenä

Ardorin juuret ovat valtamerilaivojen putkistovalmistuksessa. Yritys on esimerkiksi valmistanut 400 000 kiloa putkia Carnival Cruise Linesin Celebration-risteilijälle. Ajan myötä palvelutarjonta on laajentunut teollisuusputkiin, joita on toimitettu muun muassa Fortumin ja Gasumin lämpövoimalaan.

Yritys on muiden pohjoismaisten laivavalmistuksen alihankkijoiden tavoin kilpaillut matalapalkkaisten maiden tuotantoa vastaan. Ardorin putket tehdään mittatilaustyönä ammattilaisten toimesta, mikä ei aina ole asiakkaalle kaikista kustannustehokkainta. Pohjoismaissa toimivat yritykset eivät ole hinnoissa pystynyt kilpailemaan esimerkiksi Puolan ja Baltian maiden kanssa. Kilpailukyky on tällöin löydettävä muualta.

Ardor alkoi kehittämään kilpailukykyään jo vuonna 2015 automaation ja robotiikan avulla. Aikaisemmin kaikki työ, sekä putkien valmistus että asennus, tehtiin manuaalisesti.

Huomasimme, että alalla ei kunnolla panostettu tuotannon älylliseen kehitykseen,” sanoo Ardorin entinen toimitusjohtaja Jarno Soinila. “Tämä antoi meille mahdollisuuden erottua joukosta.

 

ardor testi

Aikaisemman automaation pohjalta yhteistyörobotiikan roboloikka

Ardor on kehittänyt täysin digitaalisen tuotantoprosessin, jonka avulla se pystyy tuottamaan esivalmistettuja putkistoja ja näiden osia niin automatisoidusti kuin mahdollista, suoraan suunnittelukuvien pohjalta. Yritys on kehittänut myös PipeCloud-järjestelmän, joka mahdollistaa täysin paperittoman, dataan pohjautuvan tuotannon hallinnon.

Lisäämällä putkien valmistuksen automaatiota olemme saavuttaneet matalapalkkaisten maiden hintatason – samalla ylläpitäen korkeaa pohjoismaista laatua ja luotettavuutta.

Vuoden 2020 lopulla Ardor kohtasi uuden haasteen. Turun alueen laivarakennuksen verkosto oli kasvanut ja useat Ardorin asiakkaat kaipasivat tuotantoon myös paksulevyjä, IV-kanavien pääasiallista valmistusmateriaalia. Projektin suurin haaste oli levyjen tuotantotapa. Oli selvää, että tuotantoprosessissa kannattaisi hyödyntää automaatiota. Mutta miten ja kuinka paljon?

 

10

Cobotti auttoi pitämään tuotannon ketteränä

Ardorin levytuotantoyksikön vetäjällä Jani Tammisella oli aikaisempaa kokemusta robotiikasta ohutlevyjen valmistuksessa, joten hän alkoi kehittämään ratkaisua myös paksulevytuotannon automatisointiin. Työhön tarvittiin robotti, joka hoitaisi hitsauksen vaativammat työtehtävät ja sopeutuisi nopeasti uusiin toimintoihin.

Mitä kaikkea hankinnassa piti siis ottaa huomioon? Monet Ardorin asiakkaat olivat omaksuneet ketterän kehityksen aatteen omassa tuotannossaan. Ardorille tämä tarkoitti sitä, että yrityksen pitäisi pystyä kehittämään ja säätämään tuotannon automaatioprosessia nopeasti omien resurssien avulla.

Tiedettiin, että tuotantolinjan pitäisi soveltua niin pienille, kuin suurille osille. Tuotantosarjat myös vaihtelisivat yksittäisistä kappaleista useiden satojen sarjoihin ja asiakkaiden tarpeet saattaisivat vaihtua nopeasti.

Päädyimme Universal Robotsin cobottiin koska se on huomattavasti teollisuusrobottia joustavampi pienempien sarjojen automatisoinnissa."

Tammisen mukaan käyttöönotto oli helppoa. Laite oli heti kytkemisen jälkeen valmis tuotantoon. Yhteistyörobotti asetettiin Sigmund-alustalle ja hitsattaville osille valmistettiin tarvittavat jigit. Hitsaustyökaluiksi valikoituivat Böhlerin TIG- ja MIG-laitteet.

 

7

Hitsaajasta robotin ohjelmoijaksi

Cobotin ohjelmoinnista oli aluksi vastuussa hitsaaja Pauli Kinnunen. Parin kuukauden käyttökokemuksen jälkeen hänen fiiliksensä cobotista olivat erittäin hyvät. Kinnunen arvioi cobotin suorittavan usean hitsaajan työt ihmistä paremmalla laadulla. Ihmisen rooli cobotin rinnalla onkin ohjata ja opettaa robotille tuotannon liikesarjoja. Cobotti on myös pystynyt valmistamaan ohuita hitsausniveliä ihmistä tarkemmin, tasaisella laadulla ja pidempijaksoisesti.

Vaikka olen hyvä hitsaaja, myös minä väsyn tietyissä tehtävissä. Silmäni eivät enää tietyn pisteen jälkeen pysty keskittymään ja selkääni alkaa särkeä. Cobotilla ei ole samoja ongelmia.

Mutta toki jopa coboteilla on ihmisten tapaan hyviä ja huonoja päiviä. Jos törmäät cobottiin vahingossa tai se jää jumiin virheellisen ohjelman takia ohjelmointi pitää aloittaa uudelleen. Vahinkoa ei kuitenkaan synny ja muutokset on helppo ja nopea tehdä.”

Soinilan mukaan Ardor haluaa olla kovan luokan kilpailija levytuotteissa. "Voimme auttaa asiakkaidemme ponnisteluja tehokkaamman tuotannon saavuttamiseksi tarjoamalla heille materiaalien toimitukset tarkasti aikataulussa ja lyhentämällä tuotannon suoritusaikaa.

Ensimmäiset kokemukset yhteistyörobotiikasta luovat Ardorin uskoa siihen, että yritys tulee saavuttamaan uuden tuotelinjan tavoitteet: vuosittainen yli 10 prosentin kasvu liikevaihdossa ja tuottavuudessa.

ardor

 

Cobottihankinta sujui helposti Machine Toolin avulla

Machine Tool on luotettava Universal Robots - laitetoimittaja ja asiantuntija. Saat avullamme kokonaisvaltaiset automaation ratkaisut, joiden avulla mahdollistat tuotannon kehittämisen ja kasvun.

"Ardorin lähestymiskulma uuden teknologian käyttöönottamiseen on erinomainen. He ovat ymmärtäneet yhdistää ammattihitsaajan tietotaidon ja  automaation teknologia. Näin saavutetaan runsas tuottavuuden kasvu laatutekijöitä unohtamatta.", kertoo Machine Toolin sovelluspäällikkö Juho Liljamo.

"Yhteistyörobotiikan avulla hitsarit voivat keskittyä haastavampiin työtehtäviin, joissa ihminen voi tuottaa enemmän arvoa. Cobotti taas hitsaa väsymättömästi ja laadukkaasti yksinkertaisempia tuotteita päivästä toiseen. Teknologia ja ihminen täydentävät näin mahdollisimman tehokkaasti toistensa ominaisuuksia."

Myös yhteistyörobotiikan käyttöönotto sujuu Machine Toolin avulla helposti. Panostamme käyttöönottokoulutuksiin ja jokaiselle asiakkaalle tarkasti mietittyihin, yksilöllisiin laiteratkaisuihin. Asiakaspalvelu ja tekninen tuki varmistavat sujuvan käyttöönoton lisäksi jatkuvan automaation kehityksen, sekä huollon.

 

Kiinnostaako yhteistyörobotiikka?

On aika ottaa askel teollisuuden tulevaisuuteen ja murskata ennakkoluulot yhteistyörobotiikasta. Ota yhteyttä ja kerromme mielellämme lisää miten automaatio vie sinunkin tuotantosi uudelle tasolle!

 

Tarvitsetko apuamme?

Ota meihin yhteyttä kun tarvitset lisätietoja tuotteistamme ja palveluistamme. Asiantuntijamme auttavat sinua mielellään ja saat meiltä kaipaamasi ratkaisut.